Unik-ID

Buitenomgeving

Buitenomgeving

RIJKI. De sleutel tot een (ge)voelswereld.

Rijki, met een lange ij. Dat is de naam van ons unik-id voor het Koninklijk Instituut voor Doven, Blinden en kinderen met een autismespectrum in Woluwe. Kinderen die blind of doof zijn, of leven met een autismespectrum beleven de wereld anders dan jij. Maar dat wil niet zeggen dat we blind of doof moeten zijn voor hun leefwereld.

unik-id ging er een week logeren en kwam terug met het ‘Rijki-idee’: Van de speelplaats maken we een dynamische plek die enerzijds fantasie toelaat en anderzijds de rijkdom in elk kind respecteert. Die ziet er zo uit:
Groene elementen om de bakstenen te verstoppen, een groen tapijt van kunstgras om het voetballen veiliger te maken en volleybal of basketbal mogelijk te maken, nieuwe zitplekken om uit te rusten. Er staat zelfs een troon die ook als opbergbox kan dienen voor verschillende spelmaterialen. En een sjoelbak die de score luidop meedeelt.
Omdat spelactiviteiten op de speelplaats vaak aanleiding geven tot conflict, maken we voor elke leerling een Rijki-sleutel. Met deze ID-sleutel krijgen de leerlingen toegang tot verschillende plaatsen en activiteiten. Is er geen plaats meer, dan weet de leerling dat hij moet wachten, op de troon natuurlijk, waar anders? En als een blinde leerling naar de klas gaat, vertelt de sleutel wie er al aanwezig is.
Voor de officiële inhuldiging van het concept, kregen we bezoek van het kabinet van minister Guy Vanhengel, in 2017 Minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering. Voor leerlingen, directie en voor ons een onvergetelijk moment. Voelt de buitenwereld soms wat raar en onwerkelijk? Creëer je eigen Rijki.
Speciale dank aan iedereen en in het bijzonder aan Stijn Lintermans en Johan Huys om deze droomplek mee vorm te geven.
Bredepleinstraat 27
3190 Boortmeerbeek
B.T.W.-BE-0666.907.563
Op zoek naar verbinding?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Volg ons op social media