What’s in a name Hoezo be-lineus? Centraal in ons idee staat de gezondheid van de mens. Dat inspireerde ons om aan de slag te gaan met levenslijnen. Die zie je namelijk overal in de natuur: in nerven van een blad, in vingerafdrukken, in de jaarringen van een boom, ... Die levenslijnen hebben ons naar de taxonomie van Carl Linnaeus geleid als symbool voor de verschillende organisaties die nu onder eenzelfde dak werden ondergebracht. De naam van deze grote meneer is blijven hangen.
Er staat een boom in de inkomhal We willen alle actoren betrekken bij een gedeelde visie die we écht gezond en duurzaam zijn gaan uitwerken. Dat doen we door bezoekers te laten deelnemen aan het gezondheidsbeleid en hen op ontdekking te laten gaan. Van buiten naar binnen, en omgekeerd.
Aan de voorkant van het gebouw plaatsen we golvende metalen constructies waarrond klimplanten groeien. Die vloeiende lijnen worden via de draaideur naar binnen getrokken in de vorm van opwaartse elementen. Groene klimplanten vullen de inkomhal helemaal op zoals een boom. Elk deel van de boom stelt een instantie voor die samen één geheel vormen.
Kunst verbindt Voor de muren kiezen we opnieuw voor levenslijnen, maar deze keer in de vorm van pure monochromatische lijntekeningen: organisch getekend met houtskool. In de korrelige structuur herkent de kijker natuurlijke patronen van bladeren, rivieren en de algemene levenscyclus. Waar mogelijk, laten we deze lijntekeningen samenvallen met kunstwerken waardoor het lijkt alsof je je te midden van een tentoonstelling bevindt.
Toeval of niet: Er bestaat een dier met de naam Lineus longissimus, een worm die tot 60 meter lang kan worden en daarmee ook het langste dier ter wereld is. Zie je die be-lineuze lijn al voor je?
*FOD Volkgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu (FOD VVVL), het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen Gezondheidsproducten (FAGG) en het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV)