Unik-ID
Identiteit

BE-LINEUS. Een lumineus idee.

In 2020 stuurden we ons unik-id naar het RIZIV om hen te laten zien hoe wij dachten over de integratie van verschillende overheidsinstanties* in één gemeenschappelijk gebouw. De bedoeling was om een ‘open huis’-gevoel te creëren dat uitnodigt tot overleg of het zoeken van informatie. Hoewel ons ontwerp niet werd gekozen, is het wel het delen waard.

What’s in a name Hoezo be-lineus? Centraal in ons idee staat de gezondheid van de mens. Dat inspireerde ons om aan de slag te gaan met levenslijnen. Die zie je namelijk overal in de natuur: in nerven van een blad, in vingerafdrukken, in de jaarringen van een boom, ... Die levenslijnen hebben ons naar de taxonomie van Carl Linnaeus geleid als symbool voor de verschillende organisaties die nu onder eenzelfde dak werden ondergebracht. De naam van deze grote meneer is blijven hangen.
Levenslijnen verwijzen naar de missie van de verschillende betrokken organisaties: de gezondheid van de mens is sterk gelinkt aan de gezondheid van de dieren, planten en de planeet in zijn geheel. Levenslijnen zijn overal aanwezig in de natuur: nerven van een blad, vingerafdrukken, jaarringen van een boom, ...nLevenslijnen zijn lineair, wat ons op de verwante naam Carl Linnaeus bracht, die voor de taxonomie van het leven in al zijn vormen gezorgd heeft. Het voorvoegsel “be” toont aan dat het om de doelstelling van de organisatie gaat.nn
Er staat een boom in de inkomhal We willen alle actoren betrekken bij een gedeelde visie die we écht gezond en duurzaam zijn gaan uitwerken. Dat doen we door bezoekers te laten deelnemen aan het gezondheidsbeleid en hen op ontdekking te laten gaan. Van buiten naar binnen, en omgekeerd.
Aan de voorkant van het gebouw plaatsen we golvende metalen constructies waarrond klimplanten groeien. Die vloeiende lijnen worden via de draaideur naar binnen getrokken in de vorm van opwaartse elementen. Groene klimplanten vullen de inkomhal helemaal op zoals een boom. Elk deel van de boom stelt een instantie voor die samen één geheel vormen.
Die boom bestaat uit drie delen, die de drie organisaties voorstelt. Die drie delen vormen nu een geheel, om de toegevoegde kracht van de samenwerking te tonen. Bezoekers kunnen op de plantenbakken gaan zitten, zo wordt de samenwerking met externe partners letterlijk en figuurlijk ondersteund.
Kunst verbindt Voor de muren kiezen we opnieuw voor levenslijnen, maar deze keer in de vorm van pure monochromatische lijntekeningen: organisch getekend met houtskool. In de korrelige structuur herkent de kijker natuurlijke patronen van bladeren, rivieren en de algemene levenscyclus. Waar mogelijk, laten we deze lijntekeningen samenvallen met kunstwerken waardoor het lijkt alsof je je te midden van een tentoonstelling bevindt.
We willen de bezoekers het gevoel geven dat ze ook kunnen bijdragen aan deze gezondheid. Als bezoekers binnenkomen, scannen ze een Qr code. Als ze zo inloggen, wordt die informatie via een systeem doorgegeven en wordt er een lijn uitgelaserd. De bezoekers zorgen dus hiervoor dat die lijn verder gaat.
Toeval of niet: Er bestaat een dier met de naam Lineus longissimus, een worm die tot 60 meter lang kan worden en daarmee ook het langste dier ter wereld is. Zie je die be-lineuze lijn al voor je?
*FOD Volkgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu (FOD VVVL), het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen Gezondheidsproducten (FAGG) en het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV)
Bredepleinstraat 27
3190 Boortmeerbeek
B.T.W.-BE-0666.907.563
Op zoek naar verbinding?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Volg ons op social media