Unik-ID
Te Gek

IK TRAP GEWOON DOOR. Out of the box.

Uit een unik-id ontstaat altijd een verbinding. Dat de samenwerking met Te Gek!? in 2013 vier jaar later een vervolg krijgt mag je dan ook niet verbazen. Na ‘Doorgetrapt’ volgt ‘Ik trap gewoon door’: een nieuwe campagne die deze keer niet draait om psychose zelf, maar om de mensen die leven met een psychose, elk met hun eigen unieke verhaal.

Voor deze campagne creëren we 23 duo’s, samengesteld uit een persoon met een psychosegevoeligheid en een kunstenaar. Om te begrijpen waarom, moeten we even out of the box denken en gaan we ervan uit dat psychische kwetsbaarheid en creativiteit soms heel dicht bij elkaar liggen.
In dit concept van Sven unik-id, gaan bekende kunstenaars in dialoog met mensen met psychosegevoeligheid. Piet Stockmans ging in dialoog met Sylvia en heeft haar begeleid tijdens het hele proces. Het resultaat van hun ontmoetingen geeft weer hoe ze zich lang gevoeld heeft: haar angst en de posttraumatische stoornis, haar overlevingstocht.
Dat brengt ons bij het unik-id van een ‘box’: de doos. Want wie “out of the box” kan denken, bevestigt eigenlijk dat die box bestaat. Als we nu doen alsof we die box over de samenleving schuiven - zie je het voor je? – dan vermijden we chaos en creëren we grenzen tegelijkertijd. Op die grens ontmoeten de kunstenaar en de persoon gevoelig aan psychose elkaar.
De kunstenaar is diegene die de grenzen van de samenleving opzoekt, op de rand van de doos gaat zitten en daar dingen ziet die anderen niet meer kunnen zien. Iemand met psychose is diegene die door de ziekte uit de box wordt gekatapulteerd. De nieuwsgierige kunstenaar gaat kijken, en trekt de persoon met zijn psychische kwetsbaarheid weer tot op de rand.
In dit concept van Sven unik-id, gaan bekende kunstenaars in dialoog met mensen met psychosegevoeligheid. Ief Spincemaille ging in dialoog met Jeroen. \nHet driedimensionaal kunstwerk draagt de titel ‘the Invasion of the Oranges’ en verwijst naar een opruimactie van de stad leuven, die deel uitmakte van een psychose van Jeroen. Ief Spincemaille heeft het eindresultaat mee bepaald. \n
Vandaar het idee dat de kunstenaar en de persoon met psychosegevoeligheid elkaar ontmoeten tijdens blind dates. Uit die ontmoeting ontstaat telkens een werk – een beeld - dat het unieke verhaal vertelt van de man of vrouw met psychosegevoeligheid. De samenleving is uiteraard nieuwsgierig naar het werk van de kunstenaar, en wil deze werken zien. Op die manier krijgt de samenleving een beeld van psychose en de mensen die ervoor durven uitkomen en zeggen: “Ik trap gewoon door”.”
Doet dit alles een belletje rinkelen? Dan heb je ongetwijfeld het programma ‘Gek en geniaal’ (2017) op tv gezien. Geïnspireerd door ons concept bracht productiehuis de Chinezen in 2017 8 van onze duo’s in beeld. De reeks was vier weken lang te volgen op Canvas en werd later herwerkt tot een docufilm “Strokes of Madness”. Daarna volgde “Ontoerekeningsvatbaar” waarin tien geïnterneerde mensen samen met een gerenommeerde artiest een kunstwerk maakten.
Alle kunstwerken werden tentoongesteld in Museum M, Museum Dr. Guislain en MoMu Provincie Antwerpen. Alle werken werden nadien in België geveild door het Londense veilingshuis Christie’s. De opbrengst ging naar de werking van Te Gek!?
Bredepleinstraat 27
3190 Boortmeerbeek
B.T.W.-BE-0666.907.563
Op zoek naar verbinding?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Volg ons op social media